Strava matek ovlivňuje riziko ADHD a autismu
Rozsáhlá studie analyzující více než 60 000 párů matka-dítě zjistila, že západní strava s vysokým obsahem tuku, cukru a zpracovaných potravin - během těhotenství je spojena s významně zvýšeným rizikem ADHD a autismu u dětí. Dokonce i malé posuny směrem k západní stravě souvisely s o 66 % vyšším rizikem ADHD a o 122 % vyšším rizikem autismu. Nejvýraznější spojitosti byly pozorovány během prvního a druhého trimestru, což naznačuje, že raný vývoj mozku plodu je obzvláště citlivý na výživu matky. Výzkumníci identifikovali specifické krevní metabolity spojené se stravou, jež mohou tuto souvislost vysvětlit, a zdůraznili tak potenciál dietních intervencí na podporu neurologického vývoje dítěte.
Klíčová fakta studie:
- Zvýšené riziko: Západní strava byla během těhotenství spojena s o 66 % vyšším rizikem ADHD a o 122 % vyšším rizikem autismu.
- Kritická oblast: Nejvýraznější spojitosti byly zjištěny v prvním a druhém trimestru, což zdůrazňuje ranou citlivost mozku plodu.
- Potenciál pro intervenci: Zjištění naznačují, že i malé zlepšení stravy může pomoci snížit rizika neurologického vývoje u dítěte.
Zdroj: Kodaňská univerzita (3. 3. 2025)
Kouření, alkohol a nezdravá strava velmi ovlivňují vývoj plodu, to se ví již dlouho dobu. Komplexní klinická studie Kodaňské univerzity nyní zjistila souvislost mezi stravou matek během těhotenství a rozvojem ADHD a autismu u dětí. „Čím více žena v těhotenství dodržuje západní stravu s vysokým obsahem tuku, cukru a rafinovaných výrobků a nízkým obsahem ryb, zeleniny a ovoce - tím větší se zdá být riziko, že se u jejího dítěte vyvine ADHD nebo autismus,“ říká hlavní autor studie, Dr. David Horner, MD, PhD.
Analýza více než 60 000 párů matka-dítě
K těmto zjištěním dospěli vědci analýzou stravovacích návyků, krevních vzorků a diagnóz ADHD ve čtyřech velkých nezávislých kohortách v Dánsku a Spojených státech, jenž zahrnovaly více než 60 000 párů matek a dětí. Vzorky krve byly analyzovány pomocí metabolomiky, která umožnila nahlédnout do biologických mechanismů spojujících stravu s neuro-vývojovými poruchami a sloužila jako metoda ověřování výsledků. Podle Davida Hornera byla souvislost mezi západními stravovacími návyky a ADHD pozorována ve všech čtyřech kohortách a u tří z nich byla potvrzena třemi různými metodami, což posiluje důvěryhodnost studie.
Studie vychází z velmi podrobného a robustního souboru dat, v němž bylo téměř 600 dětí klinicky hodnoceno z hlediska neuro-vývojových poruch ve věku 10 let. Aby byla zajištěna spolehlivost výsledků, výzkumníci zohlednili celou řadu faktorů, včetně genetiky, o níž je známo, že hraje významnou roli při vzniku neuro-vývojových poruch. Přesto zůstala jasná souvislost mezi západní stravou matek a rizikem ADHD a autismu.
Studie s názvem „Západní způsob stravování během těhotenství je spojen s neuro-vývojovými poruchami v dětství a dospívání“ byla 3. 3. 2025 publikována v prestižním časopise Nature Metabolism.
Největší riziko v raném těhotenství
Jednou z klíčových předností této studie je vysoká kvalita biologických vzorků, jež zahrnovaly opakovaná metabolomická měření v průběhu těhotenství a dětství. To vědcům umožnilo prokázat, že souvislost stravy s rizikem ADHD byla nejsilnější na počátku a v polovině těhotenství. „Při porovnání napříč kohortami jsme pozorovali nejsilnější asociace v prvním a druhém trimestru, což naznačuje, že vývoj mozku v tomto období je obzvláště citlivý na vlivy výživy matky,“ vysvětluje hlavní autor studie profesor Morten Arendt Rasmussen z Kodaňské univerzity.
Výzkumníci identifikovali 43 specifických metabolitů v krvi matky, které souvisely se západní stravou a mohly by pomoci vysvětlit souvislost mezi stravou a poruchami neuro-vývoje. „Zjistili jsme, že 15 z těchto 43 metabolitů je obzvláště spojeno se zvýšeným rizikem ADHD. Mnohé z těchto metabolitů pocházejí z přijímané stravy a hrají klíčovou roli v regulaci zánětu a oxidačního stresu - faktorů, které jsou považovány za klíčové pro raný neurologický vývoj,“ říká David Horner.
Jsou současná výživová doporučení pro těhotné ženy dostatečně efektivní?
Podle Davida Hornera tato studie vyvolává důležité otázky ohledně toho, zda jsou současná stravovací doporučení pro těhotné ženy dostatečná. V Dánsku se stravovací doporučení pro těhotné ženy do značné míry shodují s doporučeními pro běžnou populaci a kladou důraz na vyváženou stravu bohatou na zeleninu, ovoce, celozrnné výrobky a ryby spíše než na červené maso. „Víme, že nároky na výživu se během těhotenství zvyšují, a naše studie zdůrazňuje, jak zásadní je složení stravy pro vývoj plodu. Ačkoli je severská strava často považována za zdravou, naše údaje ukazují, že mnoho těhotných žen dodržuje stravovací návyky, jež by mohly být optimalizovány tak, aby lépe podporovaly vývoj jejich dítěte.
„Tato studie nastoluje otázku, zda jsou stávající výživová doporučení během těhotenství dostatečně dodržována a zda mají žádoucí dopad na zdraví dítěte,“ říká David Horner. Dodává, že studie nejen prokazuje souvislost mezi stravou a rizikem ADHD, ale také poskytuje poznatky o konkrétních živinách a skupinách potravin, které by mohly hrát zásadní roli při vývoji mozku plodu. „Naše analýza nejen potvrzuje silnou souvislost mezi stravou a rizikem ADHD, ale také identifikuje specifické živiny a potraviny, které by mohly sloužit jako základ pro zlepšení stravovacích doporučení a preventivních strategií.
„Pochopením toho, jak strava matek ovlivňuje vývoj plodu, můžeme lépe určit klíčové živiny a úpravy stravy potřebné ke snížení rizika neuro-vývojových poruch. To otevírá nové možnosti pro zpřesnění stravovacích doporučení a podporu zdravějších výsledků pro budoucí generace.“
Zdroj článku: Maternal Diet Influences ADHD and Autism Risk
Celá studie zde: A western dietary pattern during pregnancy is associated with neurodevelopmental disorders in childhood and adolescence
Překlad: Centrum Oberonic
M.V.
Analyzuje mnoho tělesných systémů a paramentů organismu, mimo jiné i aktivitu bloudivého nervu.