Jahody posilují kognitivní a kardiovaskulární zdraví

 

 

Vědci zjistili, že po konzumaci jahod se zlepšila rychlost zpracování kognitivních informací, snížil se krevní tlak a výrazně se zvýšila antioxidační kapacita.

Zdroj: Wild Hife 24. 7. 2023

Denní konzumace jahod byla v randomizované klinické studii, která byla představena na výročním zasedání Americké společnosti pro výživu (ASN) Nutrition 2023, spojena se zlepšením kognitivních funkcí, nižším krevním tlakem a vyšší antioxidační kapacitou.

Studie byla provedena na Státní univerzitě v San Diegu a navazuje na předchozí výzkumy, které prokázaly kardiovaskulární, metabolické a kognitivní účinky jahod.

Dvojitě zaslepená, placebem kontrolovaná studie byla provedena u 35 zdravých mužů a žen ve věku 66 až 78 let. Účastníci studie konzumovali po dobu osmi týdnů buď 26 g lyofilizovaného jahodového prášku, což odpovídá dvěma porcím jahod denně, nebo kontrolní placebo prášek.

Po konzumaci jahod se rychlost zpracování kognitivních dat zvýšila o 5,2 %, systolický krevní tlak se snížil o 3,6 % a celková antioxidační kapacita se významně zvýšila o 10,2 %.

"Tato studie ukazuje, že konzumace jahod může podpořit kognitivní funkce a zlepšit kardiovaskulární rizikové faktory, jako je hypertenze," uvedla hlavní řešitelka studie Shirin Hooshmand, profesorka na School of Exercise and Nutrition Sciences na San Diego State.. "Jsme potěšeni, že jednoduchá změna stravy, jako je přidání jahod do každodenního jídelníčku, může tyto výsledky u starší populace zlepšit."

Jahody jsou zdrojem mnoha bioaktivních látek. Kromě toho, že jahody zajišťují 100 % denní potřeby vitaminu C, obsahují také pro srdce prospěšné živiny, jako jsou foláty, draslík, vláknina, fytosteroly a polyfenoly.

Předchozí klinické studie spojily konzumaci jahod se zlepšením několika ukazatelů kardiovaskulárních onemocnění, včetně snížení celkového a LDL cholesterolu a snížení krevního tlaku.

V klinických i populačních studiích byla také dobře prozkoumána souvislost mezi konzumací jahod a zdravím mozku. Jahody a pelargonidin, biochemická látka obsažená především v jahodách, byly ve studiích provedených na Rush University spojeny se sníženým rizikem Alzheimerovy nemoci. 

Dlouhodobé observační studie, včetně studií Health Professionals Study a Nurses' Health Study, zjistily, že konzumenti jahod mají nižší míru poklesu kognitivních funkcí.

Zdroj článku: Berry Good News: Daily Strawberries Boost Cognitive & Cardio Health

Překlad: Centrum Oberonic

M.V.

 

BEWIT - 100% přírodní esenciální oleje v té nejvyšší možné terapeutické kvalitě (CTEO®) a další výrobky podporující zdravý životní styl.