Konzumace borůvek může pomoci zlepšit funkci mozku
Během dvanácti týdnů vědci zjistili, že dobrovolníci, kteří konzumovali prášek z borůvek v nápojích, měli lepší paměť, přesnost při řešení úkolů zaměřených na pozornost a také nižší krevní tlak.
Nový výzkum provedený na Fakultě přírodních věd a medicíny Královské univerzity v Londýně (King's Faculty of Life Sciences and Medicine) zjistil, že denní konzumace divokých borůvek má příznivé zdravotní přínosy pro lidský organismus. Přidání hrsti borůvek do každodenního jídelníčku může pomoci snížit krevní tlak, zlepšit paměť i kognitivní funkce.
Studie byla zveřejněna v časopise American Journal of Clinical Nutrition a vedli jí vědci z King's a University of Reading. Jednalo se o randomizovanou, dvojitě zaslepenou, placebem kontrolovanou studii, které se zúčastnilo 61 zdravých mužů a žen ve věku 65 až 80 let, kteří pili nápoj z 26 gramů lyofilizovaného prášku z lesních borůvek (což odpovídá přibližně 178 gramům celých bobulí), zatímco druhá skupina pila odpovídající placebo.
Během dvanácti týdnů vědci zjistili, že dobrovolníci, jež konzumovali prášek z lesních borůvek v nápoji, měli lepší paměť, lepší přesnost při řešení úkolů zaměřených na pozornost a také nižší krevní tlak.
Také během tohoto období, po konzumaci borůvek, byl krevní tlak testované skupiny nižší ve srovnání se skupinou užívající placebo. Navíc se u skupiny užívající borůvky zvýšila dilatace zprostředkovaná průtokem (FMD), která vede ke snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění.
"Tato studie je první svého druhu a její výsledky naznačují, že každodenní konzumace lesních borůvek by mohla pomoci snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění u lidí tím, že sníží jejich krevní tlak a zlepší funkci cév," uvedla Dr. Ana Rodriguez-Mateos, lektorka výživy na katedře.
Dr. Rodriguez-Mateos dodala: "Z předchozích výzkumů víme, že konzumace borůvek může mít potenciální výhody, ale tato studie šla ještě dál a zkoumala, jak by denní a dietou dosažitelná dávka borůvek mohla prospět našemu kognitivnímu a kardiovaskulárnímu zdraví současně i u zdravé starší populace.
"Domníváme se, že za těmito účinky stojí modrá barviva obsažená v borůvkách, antokyany, což je druh polyfenolů, které jsou přítomny i v jiných potravinách, jako jsou jahody, maliny, červené hrozny a fialová zelenina, protože po 12 týdnech konzumace bylo v moči dobrovolníků pozorováno zvýšení jejich metabolitů."
Profesorka Claire Williams, vedoucí katedry neurovědy na univerzitě v Readingu, uvedla: "Vědci se domnívají, že se jedná o velmi účinnou metodu: "Z této studie je zřejmé, že konzumace lesních borůvek je prospěšná pro kognitivní funkce a také pro zdraví cév.
"Skupina, která konzumovala prášek z lesních borůvek, vykazovala známky lepší paměti a větší mentální flexibility při plnění kognitivních úkolů. To je v souladu s tím, co již víme o zdravotních přínosech potravin bohatých na antokyany a poukazuje to i na důležitou roli polyfenolů ve zdravém stárnutí."
Zdroj článku: A Handful of Blueberries a Day Could Help Improve Brain Function
Překlad: Centrum Oberonic
BEWIT - 100% přírodní esenciální oleje v té nejvyšší možné terapeutické kvalitě (CTEO®) a další výrobky podporující zdravý životní styl.