Rýmovníkový med

Rýmovník neboli Mexický eukalypt je stále populárnější pokojová rostlinka (léčivka), která je velkým pomocníkem především při nachlazení, rýmě, na záněty horních cest dýchacích, zažívací potíže, na bolest hlavy atd. Pokud si jeho vůni zamilujete, často si prostě jen tak utrhnete lístek, promnete ho v ruce a budete relaxovat s jeho nezaměnitelnou esencí, která navíc odpuzuje komáry a jiný hmyz, takže se rostlinka výborně hodí především do ložnic, kde Vám zajistí klid a pohodlí.:-)

1 1

Dnes se však zaměříme na výrobu nevařeného (raw) rýmovníkového medu z třtinového cukru.

Tip na výrobu:
Podle počtu listů rýmovníku vyberte přibližně velkou sklenici, ale čím větší, tím více medu získáte :-), to záleží na vás… Já jsem použila baňatou sklenici od okurek, ale o dost větší než je ta klasická sklenice, do které se vejde 0,6l vody, do té mé se vešlo 1,55l vody.

Složení:
Na 50-60 listů rýmovníku přibližně 750g-1kg třtinového cukru, opět záleží kolik medu chcete získat, ale zase, aby byla zachována chuť a poměr rýmovníku a cukru, tak je dobré nepřekračovat 1kg tř.cukru.
Nakrájená kolečka z 2 limetek a 2 citrónů nebo z pomeranče anebo grepu,… Opět kombinujte dle vašich chutí a fantazie.
Citrónová šťáva asi ze 2 citrónů.

Postup:
Vrstvíte na sebe rýmovníkové listy, dobré pokrájet, aby se šťáva lépe dostala do medu, pak zasypete vrstvou třtinového cukru, pokladete kolečka limetky a citrónu a zalejete trochou citrónové šťávy a opakujete až se sklenice naplní, lehce pod okraj:
1.vrstva - pokrájené rýmovníkové listy (1 list na 4 kousky jako čtyřlístek:-)
2.vrstva - třtinový cukr
3.vrstva - citrónová šťáva
4.vrstva - kolečka citrónu,…

Přiblížili jste se k hrdlu sklenice. Doporučuji neplnit až úplně po okraj, aby se vám během procesu macerace dobře promíchávalo a ze sklenice nevytékal rozpuštěný cukr ven, to by byla škoda medu.
Pak tuto krásnou sklenici nakonec uzavřete víčkem a dáte na slunce za okno nebo jak máte možnost a sledujete průběžně nejdříve 1x denně. Je to hlavně proto, aby nedošlo k plesnivění, jak se bude obsah lehce vynořovat těsně pod víčko. Je třeba, aby bylo vše ponořené a tak lžící zatlačíte do obsahu a zase uzavřete sklenici.
Jakmile se začne cukr rozpouštět, to uvidíte že i vrstvy se začínají prolínat, už nedrží jedna na druhé, v tom okamžiku začnete pravidelně promíchávat obsah sklenice 1x za 2-3 dny a vždy opět zavíčkujete a děláte to do doby, až se rozpustí všechen cukr, což vychází přibližně na 4-6 týdnů.
Předpokládám, že menší obsah sklenice znamená i méně času na rozpuštění… Tak toť vše k výrobě tohoto velmi lahodného zázračného lektvaru. Ať je na Vaše zdraví! Mňam-mňam :-)

E.S.

1 1

1512-banner-990x150-r02.gif